Salzburg, oh yeah.

IMG_4371
Mirabell med en underbart välskött trädgård. I bakgrunden ser man Hohe Festung, ett av dagens mål.

Sovmorgon. Frukost först klockan nio. Vissa av oss upptäckte att i Österrike kan man äta croissant, vetebröd och sockerkaka med nötkräm till frukost.
Nu var det dags att uppleva allt från Mirabell till Hohe Festung. Vi promenerade via en härlig marknad med allt från vansinnigt goda ostar till Pretzel och Öl, till slottet Mirabell. Hanna konstaterade att hon gärna skulle ta med morfar på en promenad här. Trädgården går verkligen utanpå det mesta. Vi promenerade vidare genom Salzburgs gator mot ett av de hus Mozart bott i under sin tid i stan. Efter ett besök hos Amadeus knatade vi ner till floden för att ta en lätt snack och en ÖL. Här bestämde vi oss för att dela på oss. De som inte ville shoppa bestämde sig för att ta en guidad båttur på floden.
IMG_4375
Efter den uppfriskande båtturen sammanstrålade vi vid Mozarts födelsehus. Huset är definitivt värt ett besök. Om inte man är intresserad av Mozarts liv och verk, så får man möjlighet att uppleva ett välbevarat hus från 1600-talet. Det är en speciell atmosfär i så gamla hus.

Efter detta bildande besök traskade vi vidare genom Salzburgs urgamla stadskärna för att bestiga det höga berget med den stora borgen. Nå ja, besteg gjorde vi medelst dragbana. Trots denna något enklare form av bergsklättring tarvades en fikapaus.

Vad äter man då till kaffet när man är i Österrike? Nej detta är inte en Apfelstrudel.
Vad äter man då till kaffet när man är i Österrike? Nej detta är inte en Apfelstrudel.

Efter detta välbehövliga energiintag besökte vi så borgen och dess imponerande utställning. Borgen som började byggas redan på 80-talet har ett stort stycke historia att förmedla. Den har stått fast i både vått som torrt, den ende som faktiskt lyckats inta fästningen var Napoleon. Han möttes inte av något motstånd och kunde enkelt bebo borgen under en tid. Någon gång under sent 1800-tal förklarades borgen för omodern och inte längre duglig som militär anläggning. Trots detta har borgen fortsatt att nyttjas för olika ändamål. Under 30-talets första hälft tjänstgjorde den som anstalt för fängslade Nazister, så nytta har den gjort. Idag är det uteslutande en turistattraktion. Här kan man njuta olika konserter eller vandra runt i museét. Man kan också besöka den välsorterade shopen. De har allt från blyertspennor till cykelhjälmar.

IMG_4383
Väldigt praktisk cykelhjälm, om man justerar storleken 🙂
IMG_4390
Magisk utsikt med Jesusstrålar i horisonten. Lätt att bli religiös.

Nu var det dags att leta sig nerför berget igen. Vi passade på att njuta av den förstklassiga utsikten på vägen ner.
På väg till hotellet passade vi på att äta en bit mat.
Nu kallar kudden, ölen var god.

2 svar på ”Salzburg, oh yeah.”

  1. Tack för trevliga hälsningar. Man blir smått nostalgisk när man läser om alla era olika upplevelser Europa runt. Vi var på en jättehärlig konsert en kväll uppe i Hohe Festung ovanför Salzburg. Dock tycker jag att de nästan obligatoriska bakverken är ganska lätta att stå över. Det finns andra små läckerheter just i Salzburg, som man kan njuta mer av. Fortsätt med att njuta av Europa, men ta det försiktigt. Det är många fartdårar och tjuvar på vägarna.
    Kram från K&L

  2. Såå intressant! Vi förstår att ni hade lika varmt på Schönbrunn som vi hade för många år sedan. Kanske Lena kommer ihåg det.
    Vi ser med intresse fram mot vidare resebrev. Är nästa Venedig?
    Glassiga kramar! Mappa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *